neděle 3. července 2011

Druhý aklimatizační výšlap za jasného počasí

Vcera jsme sli brzo spat, ja az po dopsani deniku, asi okolo desate hodiny. Vsichni jsme se do osme hodiny krasne a vydatne vyspali. Po vykouknuti ze stanu nas mile potesilo krasne nebe bez oblacku. Pres noc bylo okolo -3°C neb flasky naplnene vodou byly castecne zmrzle. Po ranni hygine kousek odtud u potucku si pripravujeme snidani, kazdy podle sve chuti. Z nekolika hrnecku se linula smes vune ovesnych vlocek, polivky a ryzove kase. Peta nas upozornil, ze je zakazano varit caj z duvodu setreni bombu, mame jen 3 a ve vyssich polohach plyn rychleji uchazeji. Jako milovnik caje jsem se na nej pomalu mracil a dal najevo, co si o nem myslim :-) Vcera vecer mi nebylo oukej, neb jsem se jeste radne nezotavil z nachlazeni na vikendove svatbe meho kamarada hlavne pri tanci. Po snidani jdeme kousek ke skale a zkousime cvicit s vklinenci a frenolem. Jsou to uzitecne horolezecke nastroje, ktere se nam budou pri vystupu mozna hodit, spis ani ne, pouze pro pripad nouze nebo bloudeni. Mezitim delame spolecnou fotku s pozadim Matterhornu. Pote pomalu balime a okolo pul jedenacte vyrazime ke stanici Trockener Stag, kde v okoli budeme bivakovat. Cesta prijemne a rychle ubihala, dvakrat jsme si udelali siestu se svacinkou a pozorovanim okolni krajiny. Zacina se nam tu cim vic libit, proste klidek a pohodicka. Ve vysce 2683 m.n.m. kolem treti hodiny se nachazime u jezirka, rozhodli jsme se, ze tu prespime. Batohy jsme nechali skryte pod skalou a nalehko jsme sli ke stanici lanovky, aby jsme zjistili, v kolik rano jede lanovka k malemu Matterhornu (od 7 hodin). Koupili jsme si listek na lanovku za 30 franku (ja za polovic kvuli ZTP). Vracime se zpet k taboru, kde stavime stany a Paja pripravuje z kameni kruh na rozdelani ohne. Minuly den nasel nekde kousek od tabora par drivi, tak ho nosil s sebou na zadech, asi ho zatez moc neunavila. Po rozdelani ohne se atmosfera jeste znasobila, neco takoveho zazijeme jen parkrat za rok. Vsude okolo nas ze vsech stran obepinaji hory, kousek od nas se od vodni hladiny jezera zrcadli obraz okolni krajiny a slunce do nas pali vsi silou. Musime neustale se namazat nebo se oblect cely do slabsi vrstvy vcetne cepice, aby jsme se moc nespalili. Peta pripravil ze sacku s hovezim gulasem vybornou veceri, ta nam vsem moc chutnala. A jelikoz varime vodu na ohni, je pro dnesek povoleno varit caj :-) Ve vysce okolo 3000 m.n.m. se da udelat ohnicek, ale predpokladem je dobre a suche drevo. Do sveho caje jsem pridal trochu rozemleteho zazvoru pro zlepseni me kondice. Citim se oproti vcerejsku o mnohem lepe. Kolem osme vecerni vsichni ulehame do stanu a tesime se na dlouhy a snovy spanek. Vsem, kdo ctou denne vecer muj novy clanek, preji dobrou noc a sladke sneni... :-)
Pro dnesek jsme usli 5.2 km s prevysenim 543 m a spime v nadmorske vysce 2859 m.n.m.
Na obrazku je zleva v tomto poradi: Paja, Tom, Hela a Peta.

2 komentáře:

  1. Ahoj všichni, tady prší a je zima. Je fajn, že máte pěkné počasí a doufáme, že Vám vydrží! Držte se a ať Vám vydrží optimistická nálada! Svoječáci

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj mami, dnes se malinko pocasi pokazilo, ale to nam vubec neodradi. Jsme vsichni skvela parta a mame se moc fajn. Jen nam tu schazi poradne jidlo, ale to musime vydrzet. Uz se tesim na Tve mnamky dobroty :-) Posilam pac a pusu.

    OdpovědětVymazat