sobota 2. července 2011

Ranní příjezd a výšlap směrem na Malý Matterhorn

Do Tasche jsme dorazili v pul sedme, ve meste hledame levne soukrome parkoviste, je brzo rano a jeste nejsou otevrene. Zkousime v centru mesta na hlavni parkovisti zjistit cenu parkovne na den. Zjistujeme, ze je dvakrat drazsi, tak se vracime zpet k mistu. Zaciname naskladat veci do batohu a ani ne za pul hodiny majitel parkoviste nam nabizi vyhodnejsi odvoz do Zermattu (levneji nez vlakem). Od mesta vyrazime po pul osme smer Furi, cestu nam usnadnuje navigace s podrobnou reliovou mapou v meritku 1:50 000. Cestou spatrujeme v oblacich majestatni horu pokrytou castecne bilym snehem. Kdyz pomyslim na chvile stravene pohledem z vrcholu hor, rozbusi se divoce me srdce. Prvni nastup byl pro nas trosku sok, jelikoz my kluci mame na zadech batoh s 20 az 25kg zatezi (Hela asi 13kg), ale po par minutach na to zapomeneme a zaciname plne vnimat okolni krasu prirody. V lese u lavicky si dopravame malou pauzu na odpocinek a svacinku, Peta se mezitim snazi vyzdimat svoji bundu, ktera se namocila pri protrzeni camelbagu v Helcine batohu. Nastesti je krasne a sviti slunko, brzy bude sucha. Ve Furi se rozhodujeme pokracovat smer Trockener Steg, kde ve vysce okolo 2500 m.n.m. budeme bivakovat. Cesta nam dala pekne zabrat, neustale jsme sli strmym stoupanim. V dalce spatrujeme Monte Rosu, s Petou a Pajou si vzpominame na lonsky vystup, ktery byl velmi narocny z duvodu nedostatku dnu a aklimatizace. Jsme radi, ze mame na nas vystup dostatek casu pro aklimatizaci a peclivou pripravu. Okolo pul druhe zasneme nad krasou spicate hory v cele sve delce. Je to pohled neodolatelny pro milovniky hor. Nezanedlouho si dopravame pulhodinovou pauzu kochanim okolnich hor a jen tak si povidame. Po svacine nachazime po dalsi pul hodine pesi chuze skrz pesinkou s krasne rozkvetlymi rostlinami idealni misto pro kempovani. Unavou si lehneme a po sebrani dalsich sil rozbijime tabor. Po brzkem veceri se ucime delat prusikove smycky a probirame nejdulezitejsi veci ohledne naseho vystupu. Slunce je stale vysoko, fouka ani ne silny vitr a je nam moc prijemne (krome unavy). Kolem seste hodiny kazdy jdeme do stanu si odpocinout. Jsem v malem stanu zapujceny od Pety sam, pisu si svuj denik a mam tu klid pro sve rozjimani a zamysleni o me ceste zivotem... Dnes jsme usli 9.1 km s prevysenim 850 m a ted jsme ve vysce 2442 m.n.m.

2 komentáře:

  1. Ahoj Karle,
    držím palce, ať počasí vydrží, zatím to vypadá na pohodičku :-)
    David
    PS: koukám, že se češtinu na klávesnici rozchodit nepodařilo, no nevadí. A hlavně bacha na displej, ať nemusíš každý měsíc kupovat nový ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Davide, díky za první komentář. Jo pohodička, moc se nám tu líbí, možná už ve středu zkusíme vylézt na vrchol, vše záleží na počasí a jak se budeme cítit. Klávesnici se mi nepodařilo rozchodit, nebyl na to více času. Ale i tak se na ni dobře a rychle píše. Měj se fajn a užij si týden.
    PS: Pro ostatní, kolega David z práce mi zapůjčil miniaturní klávesnici pro připojení k mobilu přes bluetooth. A ještě mi půjčil žďárák, v noci bylo dost chladno a jelikož nemám moc teplý spacák, právě neprodyšný a nepromokavý obal mi pomohl. Děkuji mu za vše!

    OdpovědětVymazat